Αρχική Χάρτης Πλοήγησης Αναζήτηση
 
...

 

 Ο Αναπληρωτής Υπουργός ΠΕΚΑ Νίκος Σηφουνάκης αναφορικά με ανακοίνωση του συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Λέσβου δήλωσε τα εξής:

«Ασφαλώς είναι χρέος κάθε οργάνου που εκπροσωπεί τον κλάδο του να προτάσσει το αμιγώς συμφέρον του.Ασφαλώς όμως, είναι και χρέος της πολιτείας και του Υπουργείου ΠΕΚΑ να προστατεύει το περιβάλλον αλλά και να ενημερώνει τους πολίτες ότι η τοπογράφηση ενός αγροτεμαχίου δεν μπορεί να κοστίζει περίπου όσο και η αντικειμενική του αξία. Δυστυχώς τέτοιες καταγγελίες καθημερινά φθάνουν στο ΥΠΕΚΑ, και αυτό εννοούσα  στη Βουλή και όχι ότι μπορεί να γίνει πλήρες εξαρτημένο τοπογραφικό από ένα κινητό τηλέφωνο.

Η σημερινή Πολιτεία μερίμνησε για την σύνταξη μετά από 30 χρόνια ενός νομοσχεδίου για την «τακτοποίηση» των αυθαιρέτων κατασκευών, και σ’ αυτές τις δύσκολες μέρες χάρις σ΄ αυτόν τον Νόμο, 4014/2011, πολλοί κλάδοι εργάζονται.

Την περίοδο 2000-2004 στην τότε μεγάλη νομοθετική πρωτοβουλία του τ. Υπ. Αιγαίου, μέρος του λεγόμενου τεχνικού κόσμου της Λέσβου αντέδρασε λυσσαλέα. Δώδεκα χρόνια μετά στην συνείδηση των πολιτών του Αιγαίου θεωρούνται ευεργετικά τα Προεδρικά Διατάγματα  εκείνης της περιόδου, και από τους πλέον ανησυχούντες για την καταστροφή του περιβάλλοντος ίσως υπήρξαν πολύ ελαστικά.

Οι τωρινές νομοθετικές πρωτοβουλίες του ΥΠΕΚΑ θα δικαιωθούν εξίσου από όσους με ανιδιοτέλεια και ανυστερόβουλα θα τις αξιολογήσουν, δηλαδή από τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών.

Τέλος ως προς το υπό διαβούλευση ευρισκόμενο προσχέδιο για τις «Χρήσεις Γης» για άλλη μια φορά επαναλαμβάνεται:

Επίσης 30 χρόνια μετά, «ειδική επιστημονική ομάδα» συνέταξε πρόταση που εκσυγχρονίζει το απαρχαιωμένο καθεστώτος των χρήσεων γης.

Το σχέδιο αλλάζει ή εκσυγχρονίζει εκατοντάδες ξεπερασμένες διατάξεις, όμως για λόγους που δεν γνωρίζω… αλλά κατανοώ, αρκετοί φορείς όπως ο επιστημονικός σύλλογος των Μηχανικών της Λέσβου δεν είχε τίποτα να προτείνει στην υπό εξέλιξη διαβούλευση;, δεν έχει τίποτα να προτείνει για πιθανή βελτίωση διατάξεων τους; Φαίνεται ότι αρκείται στην σπέκουλα και την πολιτική εκμετάλλευση μιας και μόνο παραγράφου-δύο λέξεων-, που όμως έχει πολιτικό ενδιαφέρον και για αυτό παραποιείται σκοπίμως.

Έχουν εκδοθεί ανακοινώσεις διάψευσης από το ΥΠΕΚΑ στις 5/1 και στις 11/1 ότι δεν θα καταργηθεί το δικαίωμα κάθε ιδιοκτήτη που πηγάζει από του τίτλους ιδιοκτησίας του, ήτοι να μπορεί να δομήσει σύμφωνα με τους όρους που ισχύουν.

Παρόλα αυτά και προκειμένου να μην συνεχισθεί η πολιτικολογία επί του άρθρου 14, το ΥΠΕΚΑ με απόφαση του θα επαναδιατυπώσει το συγκεκριμένο άρθρο, προς αποφυγή περαιτέρω σκόπιμης εκμετάλλευσης».